Nešikanujte ľudí sledovaním!

17.05.2013 Bratislava

Bratislava ( SNS)
Slovenská národná strana (SNS) vyjadruje podporu občanom, ktorí nesúhlasia s prijatou novelou zákona o hlásení občanov a registri obyvateľov. Podľa novely občan Slovenskej republiky, ktorý vycestuje do zahraničia na dlhšie, ako 90dní, musí to nahlásiť príslušnej ohlasovni v mieste trvalého pobytu, pretože, ak to neurobí, spácha priestupok, za ktorý mu hrozí pokuta.
Podľa SNS takáto kontrola obyvateľov zasahuje do ich súkromia a práva na slobodný pohyb. Je to krok späť o viac ako 24 rokov, kedy si vtedajšia vláda uzurpovala právo na kontrolu všetkých obyvateľov krajiny.
SNS upozorňuje, že novela zákona sa dá ťažko aplikovať v každodennom živote spoločnosti. Podľa SNS ide o samoúčelný zákon, ktorého vymožiteľnosť nie je prakticky možná, čiže ide len o zákon pre zákon.
Akým spôsobom je v novele ošetrená kontrola eventuálnych pobytov slovenských občanov v zahraničí nad 90 dní? Slovensko je členom Európske únie a schengenského priestoru. Do štátov Schengenu slovenskí občania nepotrebujú ani pas, ani víza, a na hraniciach nie sú kontrolovaní. Teoreticky môže občan SR pôsobiť aj pol roka v Nemecku, či v Rakúsku, pokiaľ nie je pracovne alebo iným spôsobom zaregistrovaný na tamojšom mieste a kompetentné orgány nášho štátu s kompetentnými orgánmi oných štátov nespolupracujú a neexistuje prepojený register osôb, nie je šanca zistiť faktickú skutočnosť, kde sa vlastne slovenský občan nachádza.
Podľa ministra vnútra SR, ktorý spomínanú novelu do Národnej rady SR predložil, je novela potrebná napríklad pre doručovanie súdnej pošty. Lenže poznáme mnoho prípadov, keď občan SR, ktorý územie Slovenska neopustil, si jednoducho mesiace až roky súdnu zásielku neprebral. Pre tieto prípady by bola vhodnejšia skôr prísnejšia registrácia trvalých pobytov.
SNS vyzýva vládnu stranu Smer-SD a poslancov parlamentu, aby prijali novelu novely zákona zákona o hlásení občanov a registri obyvateľov, a nezmyselný predpis pripomínajúci severokórejský režim, zrušili.
Autor: Andrej Danko, Predseda SNS
 

Vyberte región